top of page

ANADOLU'NUN BÄ°LÄ°NMEYENLERÄ°



Tarihin ilk manzara resmi İ.Ö.6200 tarihini taşır. Çatalhöyük'teki bir evin duvarına çizilmiştir.

Bu resim bir yanardağın, büyük olasılıkla Hasan Dağ'ın patlamasını gösterir.


Dünyanın değişik yerlerindeki ''Philedelphia, Paris, Antiokheia, Troya, Europa gibi birçok şehir adının kökeni Anadolu'dur.


Dünyanın en eski gemi batığı Don Frey'in başkanlık ettiği grup tarafından Kaş yakınlarındaki Ulu Burun 'da ortaya çıkarılmıştır.


Büyük İskender'in hocası Aristotales yaşam bilimlerini üç yıl kaldığı Assos'ta bulmuştur.


Dünyanın yedi harikasından ikisi Anadolu'dadır. Ephesos'taki Artemis Tapınağı,

Halikarnasos'taki ( Bodrum) Mausoleion.


Diğerleri: Mısır Piramitleri, Babil'in asma Bahçeleri, Olympia'daki Zeus Heykeli,Rodos Heykeli, İskenderiye Limanı açığındaki Pharos adasında yapılan fener.


Julius Caesar'ın Sözleri ''Veni, vidi, vici ''( geldim, gördüm, yendim)İ.Ö. 47'de Amasya'da söylenmiştir.


Tarihte ilk defa Selçuklular tüccarların kayıplarını karşılayan devlet sigortasını uygulamışlardır.


Laleler Hollanda'ya Anadolu'dan Ogier Ghiselin De Busbecq tarından tanıtılmıştır. De Busbecq 1554'te Sultan Süleyman döneminde V. Charlaes'ın büyükelçisidir.


Büyük İskender'in Gordion düğümünü kestiği yer Ankara yakınlarındadır. Türk halılarındaki çift düğüme ''Gördes Düğümü'' denir; bu terim Gordion düğümünün Türkçeleştirilmiş biçimidir.


Dünyanın ilk güzellik yarışması Kazdağı'nda yapılmıştır. Paris'in hakemlik yaptığı bu yarışmada yarışmacılar, Aphrodite, Hera ve Athena'dır.


Anadolu'dan çıkan değerli buluntuların bir çoğu dünya çapındaki müzelerde görülebilir. Berlin'deki Pergamon müzesinde Zeus Sunağı, Athena Tapınağının kapısı, Priene heykelleri ve Miletos'un büyük Agora kapısı bulunur. British Museum ise Ephesos'taki Artemis Tapınağına, Halikarnassos Mausoleion'una ve Ksanthos'un Harpyalar Anıtı'na ev sahipliği yapmaktadır.



Kaynak: Şerif Yenen Anadolu Destanı Türkiye Gezi Rehberi






Ayrıca bir kaç tüyo da biz fakirden gelsin:


Geçmişte Mısır Kraliçesi Cleopatra'nın "aşk iksiri" ve parfüm olarak kullandığı sığla yağı, Hipokrat döneminden beri ilaç olarak da kullanılan sığla ağacının dünyada orman oluşturabildiği tek yer Muğla'nın Köyceğiz ilçesidir.


Köyceğiz Bölgesi’nde varlığını sürdüren Sığla Orman parçaları, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 9.maddesine göre "Özel Çevre Koruma Bölgesi" olarak ilan edilen Köyceğiz-Dalyan Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırlarında bulunmaktadır.


Nasreddin Hoca'ya göre dünyanın merkezi Eskişehir'in Sivrihisar İlçesidir.


Konya Mevlevihane'si günümüzde çok daha bildik olmasına rağmen 1925'te dergahın kapanmasından sonra semazen yetişmemiş, 1950'lerde müze haline getirilme aşamasında semazenler ancak Afyon Mevlevihane'sinden gelmişlerdir.


1950'lerde Holywood 'a ayak basan ve Brigitte Bardot ve Sophia Laurent'le dahi film setini paylaşan Dario Moreno sahne adıyla dünyada şöhreti yakalayan şarkıcı Aydın Germenciklidir.


Dünyanın bugüne kadar gelebilen en eski tıp ve eczacılık kitabı da Adana'da yazılmıştır. Bu kitap günümüzden tam 2000 yıl önce o yılların önemli bir Çukurova kenti olan Anavarza'da hekimlik yapan Dioskorides'e aittir.


Üç cilt halinde yazılmış olan Materia Medika isimli bu kitabın bir cildi madenlerden, bir cildi kuş ve hayvan etlerinden, diğer bir cildi de bitki ve çiçeklerden elde edilen ilaçlardan bahsetmektedir. Üstelik kitapta yazılan bazı formüller hala yöre köylüleri tarafından sağaltıcı olarak kullanılmaktadır.











58 views1 comment
Post: Blog2_Post
bottom of page